Vogelreizen in Chiapas, Mexico.

   Wij bieden verschillende routes in onze prachtige deelstaat Chiapas, waar meer dan 600 soorten vogels waargenomen kunnen worden. Elke route is bedacht voor bepaalde soorten en ontwikkeld met lokale mensen om authentieke interacties, eten, verblijf en, natuurlijk, vogelplekken te bieden.
   Omdat wij in Chiapas woonachtig zijn bieden we onze tours gedurend het hele jaar. Deze kunnen ook in tijdsduur, moeilijkheid en/of plek gepersonaliseerd worden.
Ook geven we eendagse tours in San Cristóbal de las Casas en omgeving.


Zanger Route (3 dagen)
   Deze tour wordt in de omgeving van San Cristóbal de las Casas gedaan, waar ongeveer 280 soorten vogels geobserveerd kunnen worden. Hier zullen we meer dan 30 soorten zangers, en bijzonderheden zoals de rozekopzanger, roodbrauwwinterkoning, blauwkeelmotmot, zwartkeeldwerggaai, Elliots kolibrie of de Ridgways zaaguil zoeken. De beste tijd om deze reis te maken is vanaf eind september tot begin mei. Ophaal- en eindpunt van deze reis is in San Cristóbal de las Casas.

Kuifarend Route (3 dagen)
   Deze route is een goeie optie om veel vogels soorten te spotten ongeacht de tijd van het jaar. Tijdens deze reis zullen we de begroeiing zien veranderen, van dichte en lage struiken tot het tropische regenwoud van "El Ocote" natuurreservaat. Deze route heeft ook spectaculaire uitkijkpunten. Hier bevinden zich Mexicaanse endemische soorten zoals de Navawinterkoning, deltasnaveltiran, rode granaat-zanger, langstaartsabelvleugel, of indrukwekkende soorten zoals de zwarte kuifarend, bonte kuifarend of zelfs de azuurcotinga. De lokale wachters van dit woud zullen ons met lekkere lokale eten en comfortabele slaapplekken ontvangen. Ophaalpunt en einde van deze reis is in Tuxtla Gutierrez.

Gors Route (3 dagen)
   Deze route is vooral bedacht om Mexicaanse endemische soorten te observeren en de mangroven van de kust van Chiapas te ontdekken. Eerst zullen wij in de omgeving van Tonalá watervogels observeren. Daarna gaan we naar Pijijiapan om de reuzenwinterkoning, geelvluegelbuidelspreeuw, pacifische aratinga of geelnekamazone te zoeken. Daar nemen we een boottocht om de groottallige vogel fauna van de mangroven te observeren terwijl onze mexicaanse kust ontbijt bereid wordt voor de terugkomst. Als extra activiteit maken we een wandeling op het strand om zeevogels te bekijken.
Vervolgens reizen we terug naar Tonalá; daar, in de bergen , zullen we op zoek gaan naar de
rozebuikgors, regenbooggors, kaneelstartgors, doubledays kolibrie, groenvoorhoofdamazilia, west-mexicaanse chachalaca, grijskoptrogon en deltasnaveltiran.
   Deze tour kan gedurende het hele jaar gedaan worden, maar in maart/april of oktober kan je de massale migratie van roofvogels die over dit gebied heen vliegen waarnemen. Ophaalpunt en einde van deze reis is in Tuxtla Gutierrez.


Quetzal Route (4 dagen) *NOG IN ONTWIKKELING*
   Deze route is bedacht voor bepaalde gewilde soorten tussen de vogelaars. We beginnen op zeeniveau in de gemeente Mapastepec, om de natuurreservaat La Encrucijada te ontdekken. Daar kan men alle soorten roerdompen en reigerachtigen van Mexico spotten, inclusief de prachtige agamireiger, maar ook tweehonderd andere vogelsoorten zo als de groene dwergijsvogel of de moerasbuizerd
. Vanuit daar gaan we bergketen van Sierra Madre de Chiapas in, tot een hoogte van 2,100 meter. Tijdens de klim kunnen we de azuurstuittangare, blauwkruinorganist en blauwstaartamazilia tegenkomen. Op de top zullen we kamperen en op zoek gaan naar de quetzal en katharinaparkiet. Deze tour kan alleen tussen November en eind April gedaan worden. Ophaalpunt en einde van deze reis is in Tapachula (vliegveld).

Hoorgoean Route (4 dagen)
   Deze route gaat over de Tacaná vulkaan. Het is een beschermde natuurgebied met naaldbos en resten nevelwoud. Het is een van de laatste schuilplaatsen voor vogelsoorten waarvan het verspreidingsgebied tussen Chiapas en Guatemala gelegen is, zo als bijvoorbeeld de rozenkopzanger, hoorngoean, quetzal, rode sabelvleugel en azuurstuittangare.
  Tijdens deze tour kamperen we in een Mame dorpje, de oorspronkelijke bewoners aan de voeten van de vulkaan.
De beste tijd om deze tour te nemen is tussen November en eind April. Ophaalpunt en einde van deze reis is in Tapachula (vliegveld).

Foto: Juan Pérez